Fobie & Burnoutchat.nl

Een service van Pieter Frijters Mind Tuning®

Business picture

Column

  • warning: Parameter 2 to ad_html_adapi() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/fobiechat.nl/httpdocs/includes/module.inc on line 406.
  • warning: Parameter 2 to ad_image_adapi() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/fobiechat.nl/httpdocs/includes/module.inc on line 406.
  • warning: Parameter 2 to ad_text_adapi() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/fobiechat.nl/httpdocs/includes/module.inc on line 406.
  • warning: Parameter 2 to ad_flash_adapi() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/fobiechat.nl/httpdocs/includes/module.inc on line 406.

Overuren apotheker

Overuren apotheker

Een energieke man, midden veertig, prettige persoonlijkheid, van beroep apotheker, consulteerde mij voor een lichte vorm van sociale angst. Zijn verhaal: regelmatig moest hij vanuit zijn professie een kring van huisartsen voorlichting geven over bepaalde nieuwe medicijnen en aanverwante onderwerpen. Alhoewel hij voor het overige nauwelijks sociale problemen had brak hem, alleen al bij de gedachte hieraan, het koude zweet uit. De symptomen tijdens zo'n voorlichting waren vooral zweten en het warm krijgen. Een bekend, meestal snel op te lossen probleem, dat in mijn praktijk vrijwel dagelijks voorkomt. Ik kon vrij standaard met hem werken en had er het volste vertrouwen in dat deze symptomen zouden verdwijnen.

Tijdens het tweede en laatste consult kon hij me bevestigen dat alles veel ontspannener ging en dat hij voor wat betreft de sociale blokkade tevreden was over het resultaat. Er was echter nog iets: hij wilde geen fouten maken en was een echte perfectionist. Nu maakt perfectionisme mensen altijd fobie- of burnoutgevoeliger. Dit was ernstiger. Als apotheker was hij verantwoordelijk voor de juiste samenstelling van de voorgeschreven medicijnen en natuurlijk ook voor de juiste doseringen. Zijn doel was om geen fouten te maken, inplaats van het doel om zijn werk goed te doen. De menselijke geest maakt hierin een groot onderscheid. De angst dat hij een fout zou maken was dermate groot dat ieder recept en bijbehorend medicijn, vijf keer door hemzelf gecontroleerd moest worden. Hij had zonder het duidelijk te beseffen een dwangneurose ontwikkeld. Aan motivatie ontbrak het hem beslist niet, zijn werk vond hij leuk en hobbies had hij genoeg. Voor dat laatste bleef echter weinig tijd over. Dagelijks maakte hij overuren vanwege zijn controledwang. Alle ingrediënten bleken aanwezig om de slaagkans dat ook dit zou keren te verhogen. Bovendien had de eerste sessie al resultaat opgeleverd. De sessie duurde ongeveer vier uur en ik leerde hem zekerheidshalve een techniek om ook zijn zintuigen weer te leren vertrouwen. Enkele weken later belde ik deze symphatieke man om te vernemen hoe een en ander was gegaan. Het ging met de dag beter alhoewel nog niet helemaal vanzelf.

Hij was tevreden en ikzelf een beetje trots, want controledwang is een ernstig probleem dat zich niet altijd even gemakkelijk laat verhelpen.

sfy39587f05